Ποια είναι η σημασία του νερού για τον ανθρώπινο οργανισμό και ποια η κατάλληλη ποιότητα?

Νερό-πηγή ζωής

Το νερό αποτελεί την περισσότερο διαδεδομένη χημική ένωση και είναι απαραίτητη σε όλες τις γνωστές μορφές ζωής του πλανήτη μας. Συχνά υποβιβάζεται η σημασία του, καθώς δεν αποτελεί θρεπτική ουσία, είναι όμως το βασικό διατροφικό στοιχείο του οργανισμού μας.
Τα 2/3 του ανθρώπινου σώματος αποτελούνται από νερό και πιο συγκεκριμένα η περιεκτικότητα του εγκεφάλου σε νερό αγγίζει το 95%, ενώ στο αίμα και τους πνεύμονες βρίσκεται σε ποσοστά 82% και 90% αντίστοιχα.
Η μείωση κατά 2% της περιεκτικότητας του ανθρώπινου σώματος σε νερό, προκαλεί σημάδια αφυδάτωσης, όπως είναι τα προβλήματα μνήμης, συγκέντρωσης και υπολογισμού. Η πιο ήπια μορφή αφυδάτωσης είναι επίσης και το πιο συχνό αίτιο για το αίσθημα της καθημερινής κόπωσης. Το νερό παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία καθώς και στην πρόληψη ασθενειών. Καταναλώνοντας 8 ποτήρια ημερησίως, μειώνονται τόσο οι πιθανότητες καρκίνου του εντέρου κατά 45%, όσο και κύστεων κατά 50%.


Τι ονομάζουμε ποιότητα νερού και ποια είναι η κατάλληλη για τον ανθρώπινο οργανισμό?

Ως ποιότητα νερού ορίζεται το σύνολο των χαρακτηριστικών που καθιστούν το νερό αποδεκτό για την επιθυμητή χρήση.
Η επιβάρυνση της ποιότητας των υδάτων εξαρτάται από μια μεγάλη ποικιλία ρυπαντών, όπως είναι τα βιομηχανικά απόβλητα, τα αστικά λύματα, οι οργανικές και ανόργανες ουσίες κλπ. που το καθιστούν ακατάλληλο για πόση. Νερό αυτού του είδους, πρέπει και μπορεί να καθαριστεί με διάφορες μεθόδους φίλτρανσης και σε διάφορα στάδια έως ότου φτάσει το επίπεδο της επιθυμητής καθαρότητας. Μία από τις πιο βασικές και συχνές μεθόδους φίλτρανσης του νερού είναι αυτή με ενεργό άνθρακα και αποτελεί αναντικατάστατο κομμάτι της επεξεργασίας του νερού, τόσο για το είδος των ουσιών που απομακρύνει, όσο και για το οικονομικά βιώσιμο κόστος της. Η εξαιρετικά πορώδη επιφάνεια του ενεργού άνθρακα χρησιμοποιείται ως ροφητής συγκεκριμένων ουσιών και ανάλογα με το είδος του άνθρακα που χρησιμοποιούμε μπορούμε να αφαιρέσουμε αποτελεσματικά ουσίες που προκαλούν άσχημη γεύση, οσμή και θολερότητα, υπερχλωρικά ιόντα, ορισμένα βαρέα μέταλλα , ίνες αμιάντου, τοξικά, χημικά κλπ και να απολαύσουμε φρέσκο, υγιεινό και καθαρό νερό κατάλληλο για όλες τις καθημερινές μας χρήσεις.