Η 22α Μαρτίου έχει οριστεί από τον ΟΗΕ ως η παγκόσμια ημέρα νερού και αποτελεί την καταλληλότερη αφορμή για να υπενθυμίσουμε την πολύτιμη αξία του. Τόσο εμείς, όσο και όλο το οικοσύστημα που μας φιλοξενεί, χρειαζόμαστε το νερό για να επιβιώσουμε.

Δίνουμε όμως την απαραίτητη προσοχή στις καθημερινές χρήσεις του ώστε να μην το σπαταλάμε; Υπάρχουν κάποιες μικρές, αλλά σημαντικές συνήθειες που μπορούμε να εφαρμόσουμε καθημερινά μέσα και έξω απ’το σπίτι μας, ώστε να αποφύγουμε την σπατάλη νερού και να προστατεύσουμε το πολυτιμότερο αγαθό του πλανήτη μας. Πάμε λοιπόν να δούμε ποιες είναι αυτές με μια σύντομη περιγραφή.

Μέσα στο σπίτι

Ελέγξτε σε σύντομα χρονικά διαστήματα τις υδραυλικές εγκαταστάσεις του σπιτιού σας για διαρροές (βρύσες, καζανάκια, σωλήνες κτλ).

Μην αφήνετε τη βρύση να τρέχει κατά τη διάρκεια της προσωπικής σας περιποίησης (πλύσιμο δοντιών, ξύρισμα κτλ).

Προτιμήστε τα ντους από τις μπανιέρες και ελαττώστε τη διάρκεια χρήσης τους. Μην αφήνετε το νερό να τρέχει άσκοπα και κυρίως όσο δεν το χρησιμοποιείτε.

Επενδύστε στην αγορά ενός πλυντηρίου πιάτων και βάλτε το σε λειτουργία μόνο όταν είναι γεμάτο.

Βάλτε το πλυντήριο ρούχων σε λειτουργία μόνο όταν είναι γεμάτο.

Έξω από το σπίτι

Εάν έχετε κήπο, επιλέξτε φυτά που αντέχουν ως ένα βαθμό την ξηρασία και δεν απαιτούν συχνό και πολύ πότισμα.

Σε ίδια περίπτωση, επενδύστε σε μια καλή εγκατάσταση αυτόματου ποτίσματος, να είναι ρυθμισμένο σε συγκεκριμένη ώρα και με συγκεκριμένη ποσότητα νερού (έτσι θα βοηθήσετε και την καλύτερη ανάπτυξη των φυτών σας ανάλογα με τις ανάγκες τους!).

Όταν θέλετε να καθαρίσετε μπαλκόνια, αυλές, πάρκινγκ, είναι απαραίτητο ένα σχολαστικό σκούπισμα για φύλλα κτλ. Έπειτα μπορείτε να τα ξεπλύνετε – με μέτρο- με το λάστιχο.

Πλύσιμο αυτοκινήτου; Όχι με το λάστιχο. Ιδανικά σε ένα πλυντήριο αυτοκινήτων!

Και μην ξεχνάτε. Το νερό είναι πολύτιμο…όσο κι εσείς!