Το πρόβλημα.
Το νερό με υψηλή περιεκτικότητα ασβεστίου και μαγνησίου ονομάζεται “σκληρό” και είναι υπεύθυνο για σημαντικά προβλήματα στις υδραυλικές εγκαταστάσεις και τις συσκευές που χρησιμοποιούν νερό. Τα ανθρακικά άλατα του ασβεστίου και του μαγνησίου επικάθονται στα εσωτερικά τοιχώματα των σωληνώσεων και δημιουργούν ένα σκληρό στρώμα αλάτων, το οποίο προκαλεί φθορά και μειώνει σταδιακά τη διάμετρό τους. Η υψηλή θερμοκρασία νερού επιταχύνει τη διαδικασία επικάθησης αλάτων, και ως αποτέλεσμα τα προβλήματα είναι μεγαλύτερα σε εξοπλισμό θέρμανσης νερού. Σε λέβητες, boiler και θερμοσίφωνες, παρατηρείται φραγή και καταστροφή εναλλακτών και αντιστάσεων. Επιπλέον, οι αποθέσεις αλάτων μειώνουν αισθητά την ικανότητα εναλλαγής θερμότητας, αυξάνοντας έτσι τις απώλειες και τελικά το κόστος θέρμανσης του νερού. Τέλος, ζεστό νερό χρήσης εναποθέτει σκληρά άλατα στις επιφάνειες του μπάνιου και προκαλεί φραγή στα μπεκ των σύγχρονων στηλών ντουζ, υδρομασάζ, βρυσών, κλπ. Στις συσκευές που χρησιμοποιούν νερού, όπως πλυντήριο, βραστήρας και καφετιέρα, οι αποθέσεις αλάτων μειώνουν την απόδοση, αυξάνοντας την κατανάλωση ρεύματος και τη συχνότητα εμφάνισης βλαβών. Σε πλυντήρια ρούχων και πιάτων, μέρος του ασβεστίου και του μαγνησίου που περιέχεται στο νερό, αντιδρά με τα σαπούνια και τα απορρυπαντικά, δημιουργώντας ένα μείγμα το οποίο εμποδίζει τη δημιουργία αφρού κατά το πλύσιμο. Σε πλυντήρια ρούχων, το μείγμα αλάτων και απορρυπαντικού δυσκολεύει αισθητά το ξέπλυμα; των ρούχων κάνοντάς τα πιο σκληρά. Για τον ίδιο λόγο, κατά το μπάνιο και το λούσιμο το μείγμα παραμένει στο δέρμα και τα μαλλιά. Αντίστοιχα προβλήματα παρουσιάζονται και σε πλυντήρια πιάτων, όπου μετά την πλύση παραμένουν λευκά στίγματα στα σκεύη. Για τους παραπάνω λόγους, επαγγελματικές κουζίνες, πλυντήρια ρούχων και αυτοκινήτων χρησιμοποιούν εξοπλισμό και απορρυπαντικά με αυστηρές προδιαγραφές για το νερό χρήσης.
Αντιμετώπιση.
Με τη χρήση αποσκληρυντή αντιμετωπίζουμε οριστικά τα προβλήματα που δημιουργεί η επικάθιση αλάτων. Τοποθετείται στην κεντρική παροχή νερού, ενώ απαιτείται μόνιμα ρεύμα και αποχέτευση.
Μέθοδος αποσκλήρυνσης.
Η μέθοδος της αποσκλήρυνσης βασίζεται στην “ιοντοανταλλαγή”. Καθώς το σκληρό νερό περνάει μέσα από τη ρητίνη του αποσκληρυντή, τα ιόντα ασβεστίου και μαγνησίου που έχουν πιο ισχυρό φορτίο από αυτό των ιόντων του νατρίου αντικαθιστούν τα ιόντα νατρίου της ρητίνης, τα οποία απελευθερώνονται και προστίθενται στο νερό. Όσο περισσότερο σκληρό νερό περνάει από τη ρητίνη, τόσο περισσότερα ιόντα αντικαθίστανται. Όταν επέρχεται ο κορεσμός της ρητίνης, ο αποσκληρυντής εκτελεί αυτόματο πρόγραμμα καθαρισμού της ρητίνης.
Μέθοδος καθαρισμού.
Στη φάση αυτή ένα διάλυμα με πολύ αυξημένη περιεκτικότητα σε ιόντα νατρίου περνάει μέσα από τη ρητίνη. Η περιεκτικότητα είναι τόσο μεγάλη, που τα ιόντα ασβεστίου και μαγνησίου απομακρύνονται από τη ρητίνη και πηγαίνουν προς την αποχέτευση, ενώ στη ρητίνη επανατοποθετούνται τα ιόντα νατρίου. Το διάλυμα αυτό προέρχεται από τη διάλυση αλατιού σε νερό, το οποίο δημιουργείται στο δοχείο του αποσκληρυντή. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται “αναγέννηση”.
Εφαρμογές.
Οικίες – Ιατρεία – Γραφεία – Καφέ – Ξενοδοχεία – Επαγγελματικά πλυντήρια – Βιομηχανία